BUŁKA Z MASŁEM

27/03/2014
design i gotowanie
gotowanie we wnętrzu

Kulinaria nie są naszą najmocniejszą stroną. Zdarza nam się jeść nieregularnie, serwować spaghetti kilka dni z rzędu bądź przypalić kotleta. Jednak zamiast popadać w depresję z tego powodu, postanowiliśmy dziś sprostać wyzwaniu pod tytułem „Pieczenie bułeczek razowych”. Przepis znaleźliśmy na blogu Kwestia Smaku, trochę go zmodyfikowaliśmy, co prawdopodobnie wpłynęło na nieco dziwną konsystencję ciasta, ale mimo drobnych niedociągnięć, dzisiejsza kolacja zdecydowanie zaspokoiła nasze gusta smakowe. Okazało się, że bułeczki były tak pyszne, że smakowały wyśmienicie z samym masłem. I całe szczęście, bo to jedyna rzecz na kanapki goszcząca dziś w naszej lodówce ;)

Oto oryginalny przepis (uznaliśmy, że nie warto rozpowszechniać zmian, na jakie się zdecydowaliśmy):

Składniki, około 20 - 25 sztuk:

  • 25 g świeżych drożdży (ogrzane w temperaturze pokojowej)
  • 300 g mąki
  • 200 g mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (np nierafinowany trzcinowy)
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół np. prowansalskich lub suszonego oregano, estragonu i tymianku
  • 300 g ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy
  • Oliwa do posmarowania bułeczek i do posypania (do wyboru): świeży tymianek lub drobne płatki owsiane, otrębami, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka

Instrukcję przygotowania znajdziecie tutaj

Tak oto rozpoczęliśmy cykl kulinarny, w którym raz w miesiącu będziemy testować przepisy z eksperckich blogów kulinarnych :)

Tagi: 

Witaj :) Na tym blogu dzielimy się naszymi codziennymi kadrami i rzeczami, które nas inspirują. Ania i Michał. Więcej o nas

Archiwum

Kontakt

ktosnaprzyczepke@gmail.com

FacebookYoutubePinterestRSS

Newsletter

Zawartość widoczna na stronie jest chroniona prawami autorskimi i jest własnością lolove.pl (dawniej ktosnaprzyczepke.pl), chyba że zaznaczono inaczej. Wykorzystywanie zdjęć oraz treści widocznych na stronie jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody autorów.